Smart grid: de oplossing voor het energietekort in nieuwbouw?

Smart grid: de oplossing voor het energietekort in nieuwbouw?
Stiebel Eltron Nederland BV

Smart grid: de oplossing voor het energietekort in nieuwbouw?

In 2022 zijn er bijna 100.000 warmtepompsystemen aangesloten. Dat is een groei van 37% ten opzichte van 2021. Zeer positief voor de energietransitie. Maar kan de elektriciteitsvoorziening in de gebouwde omgeving dit ook aan?

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

De bestaande energievoorziening kan de energietransitie niet bijbenen als we op de traditionele manier door blijven gaan. Er zijn systeeminnovaties nodig zoals gedistribueerde opwekking van elektriciteit, pieken en dalen in de energiebehoefte af te vlakken, vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen en slimmer om te gaan met elektriciteit. Een elektriciteitsinfrastructuur dat meebeweegt.

Een smart grid beweegt mee
Een smart grid is een intelligent elektriciteitsnetwerk dat in staat is om vraag en aanbod automatisch en real-time op elkaar af te stemmen. Hierdoor kan het net het gebruik van hernieuwbare energiebronnen optimaliseren. De energie die binnenkomt wordt dan bijvoorbeeld slim ingekocht wanneer de tarieven laag zijn of opgewerkt met zonnepanelen. Het systeem bepaalt vervolgens of deze energie wordt opgeslagen voor als de tarieven hoog zijn of dat het direct gebruikt wordt voor bijvoorbeeld elektrische auto’s, warmtepompen en gebruikers.

Smart grid ready
De combinatie van smart grids en warmtepompen zorgt voor een duurzamer energiesysteem. Wanneer een huis een energieoverschot heeft, dan kan de overgebleven energie worden gebruikt voor bijvoorbeeld de warmtepomp. De warmtepomp kan dan de warm tapwater temperatuur van 55 graden naar 60 graden verwarmen in het opslagvat om zo maximaal de beschikbare energie te gebruiken. Smart grid zorgt ervoor dat de warmtepomp bij een lage energieprijs extra reserves opbouwt. Vele producten van STIEBEL ELTRON zijn Smart Grid ready en dus klaar om samen te werken met deze toekomstige techniek.

Afsluitend
Smart grids zijn zeker een oplossing voor het energietekort in nieuwbouw. Er zijn al verschillende succesvolle projecten. STIEBEL ELTRON heeft al meer dan 45 jaar ervaring met warmtepompen en blijft innoveren. Om het aannemers, ontwikkelaars én installateurs makkelijker te maken hebben wij onze smart grid ready warmtepompen gecombineerd tot sets. Heb je vragen of advies nodig? Maak vrijblijvend een afspraak!

Contactinformatie

Stuur ons een bericht

Scroll to Top